Nyitható télikert

nyitható télikert a hagyományos társaikhoz képest több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. A hagyományos télikertek a megépítésüket követően fix szerkezetek, mozgatni csak a nyitható kialakítású üvegfelületeket lehetséges. A nyitható télikertek egyik, vagy akár több falát is kinyithatjuk, összetolhatjuk, így egy sokoldalú helyiséget kaphatunk. Az összetolt elemek minimális helyet foglalnak, így néhány mozdulat megtételével a zárt falú télikertünk egy nyitott télikertté alakítható.

Nyitható télikert kialakítása

A nyitható télikert egyik előnye, hogy sokoldalúbbá teheti az épület mellett elhelyezett télikertet. A nyitható télikert elemei néhány mozdulat segítségével eltolhatóak, akár elemenként is.

Tolóajtós nyitható télikert

A télikertek elterjedtebb fajtája, melyeknél a függőleges elemek oldalra tolhatóak, ennek változatai lehetnek bukó-toló, kétszárnyú bukó-toló vagy emelő toló ajtóval. Bukó-toló ajtónál az egymás mellett elhelyezett üvegezett elemek a mellettük lévő elé vagy mögé rendezhetőek a tolás közben. Emelő toló ajtós megoldás esetén nem botlunk el a küszöbben sem, hiszen az lapos. A tolóajtós nyitható télikert előnye, hogy egymástól függetlenül tolhatjuk el az elemeket. Így bármikor megváltoztathatjuk, hogy melyiken keresztül szeretnénk kimenni.

A tolóajtók a helyiség két végében gyűlnek össze, így csak ott foglalnak el helyet a télikert belsejében. A tolóajtós télikert emellett alacsonyabb áron építhető meg, mint a harmonikaajtós változatok.

Harmonikaajtós télikert

A harmonika ajtós télikertek esetében az épület egyik vagy több oldala is elemenként egymásra csukható. A nyitáskor a télikert elemeit jobbra, illetve balra is eltolhatjuk, az üvegfelületek kialakításuk szerint kifelé, illetve befelé nyílhatnak.

A nyitáskor egy bizonyos távolságban szabadon kell hagyni a sávot az üvegfelületek zavartalan mozgatása érdekében. Ez a megoldás általában nagyobb méretű vagy szélesebb télikertek esetében előnyös, ilyenkor az üveglapok fele balra, másik felük pedig jobbra nyílik majd megfelelő távolság esetén. Az utolsó elemmel együtt az összes üvegfelület behajtható, így szinte csak minimális helyet vesz majd el a télikerttől nyitott állapotban.