Alumínium télikertet

Mire is használhatunk egy alumínium télikertet?

Ha alumínium télikertet szeretnénk, az sokféleképpen járulhat hozzá otthonunk fejlesztéséhez, növeléséhez. Ezek közül emelnénk ki néhányat a teljesség igénye nélkül. Ezeken a szempontokon felül természetesen más célra is használhatjuk őket.

Lakótér növelése a megoldás: alumínium télikertet szükséges építeni

Az alumínium télikert megépítése a méretétől függően megnöveli a lakásunk alapterületét. Ez a terület nagyon sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Berendezhetjük nappalinak, irodának, étkezőnek, fogadhatjuk vendégeinket, de akár a billiárd asztalunkat is használhatjuk itt. A ritkán használt bútorainkat, tárgyainkat itt elhelyezve nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg kár keletkezik bennük.

Az alumínium télikert egy kiváló hely a családnak és a barátoknak

A télikertünknek köszönhetően a családtagjaink és barátaink egy különleges környezetben foglalhatnak helyet, kiszabadulva a négy fal közül, közel a természethez. Egy ilyen környezetben még egy egyszerűbb beszélgetés és különleges élmény lehet. Télikertünk hamar a család és a barátok kedvenc helysége lesz.

Étkezés a természethez közel

Melyikünk ne vágyna arra néha, hogy az étkezések helyszíne néha a konyha vagy az étkező helyett a szabadban legyen. Ezt télikert hiányában csak az udvaron vagy a teraszunkon tudjuk megoldani, de ezek a helységek túlságosan ki vannak téve az időjárásnak.

Szeles vagy esős időben ezek a helységek sajnos nem alkalmasak a zavartalan étkezésre, nyáron pedig a nagy hőség teszi elviselhetetlenné, hogy hosszú időt töltsünk el itt, nem beszélve a bosszantó bogarakról vagy rovarokról.

Alumínium télikertünk segítségével akár egész évben zavartalanul étkezhetünk a természet közelében, miközben odakint fúj a szél vagy eső. Télen a havas tájnak köszönhetően még egy kávé elfogyasztása is különleges élmény lehet a fűtött télikertünkben.

Exkluzív munkakörnyezet a téli kertben

Az alumínium télikertet irodaként használva exkluzív környezetet teremthetünk a munkavégzésre is, a rengeteg üvegfelületnek köszönhetően hatalmas mennyiségű természetes fény áll rendelkezésünkre, mely a közérzetünk mellett a kreativitásunkra is jó hatással lehet.

Az alumínium télikertet hő-, és hangszigetelő tulajdonságának köszönhetően az év bármelyik évszakában, éjjel nappal biztosítja a megfelelő munkakörnyezetet, semmi sem zavarhat meg minket.

Pihenés a szabadban, védve az időjárástól

Néha jól esik lazítani egy fárasztó nap után, ilyenkor sokat segíthet, ha kimozdulunk egy kicsit otthonunkból kirándulni, vagy csak sétálni egyet a parkban. Amennyiben a kinti az időjárás ezt nem teszi lehetővé, vagy pedig ahhoz is fáradtak vagyunk, hogy kimozduljunk. Télikertünk segítségével hasonló hatást érhetünk el anélkül, hogy egyáltalán elmennénk otthonról. Egy napozóágy vagy kényelmes fotel segítségével télen és nyáron is élvezhetjük a természetes fényt és hamar visszanyerhetjük az energiánkat.

Természetes fényáradat

Sajnos az időjárás nem mindig szolgálja érdekünket, ezért a kültéri programjainkat gyakran elmoshatja az eső, a rossz időjárásnak köszönhetően nem jutunk ki a szabad levegőre. Télikertünk segítségével ilyenkor a természethez közel érezhetjük magunkat.

A borús, rossz időjárásnak köszönhetően otthonunkban is kevesebb fény áll rendelkezésünkre. Mivel télikertünk felületének szinte egésze üvegfelületekből áll, így rossz időjárásban is jelentősen több természetes fény áll rendelkezésünkre, mint a négy fal közt, ez pedig jótékony hatással van szervezetünkre.

Otthon a növényeknek

A régi időkben az alumínium télikertet növények tárolására, teleltetésére használták. A modern télikerteknél ez már a háttérbe szorult, viszont továbbra is kiváló hely arra, hogy kényes növényeink védve legyenek az időjárástól, főként a fagytól.

Segítségükkel akár olyan növényeket is tarthatunk, otthonunkban melyek egyébként a Kárpát medence éghajlata nem tenne lehetővé. A téli időszakban az üvegfelületeken elegendő napfény jut be a télikertbe. Az üvegházhatásnak köszönhetően pedig ez a fény kellemes hőmérsékletet biztosít a télikertünk belsejében, valamint egyaránt óvja a növényeket a fagytól, hótól, valamint a széltől.

Nappali a szabadban

A nappali a családi együttlétek egyik legfontosabb helyszíne, méretétől és kialakításától függően rengeteg programnak vagy tevékenységnek adhat otthont. Ha családi házunk fekvése lehető teszi, akkor a nappalinkat méretét akár meg is duplázhatjuk egy alumínium télikert felépítésével.

Ilyenkor a nappali falába érdemes nagyméretű ajtókat beépíteni, a legtöbb esetben ezek kétszárnyú hagyományosan nyíló ajtók, de nagyméretű tolóajtók használata is lehetséges, ezek az ajtók választják el nappalinkat a télikerttől.

Ezeknek a nyílászáróknak a segítségével pillanatok alatt egybenyithatjuk a két helységet, valamint el is választhatjuk őket. Mivel a télikert kiváló hang és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a megnövelt nappali fűtéséhez szükséges energia mennyiség csak minimálisan változik. Az üvegházhatásnak köszönhetően a téli napsütések is hozzájárulnak otthonunk melegen tartásához.

Tároló helyből sosem elég

Általánosan elmondható hogy tároló helyből sosincs elég, legyen bármekkora is otthonunk. Minél több tároló hellyel rendelkezünk, annál könnyebb fenntartanunk a rendet. Alumínium télikertet célszerű építenünk, így akár jelentősen megnövelhetjük otthonunk hasznos alapterületét.

A télikertünk fizikai adottságainak köszönhetően az itt elhelyezett használati tárgyaink vagy lomjaink nem lesznek kitéve az esőnek, hóesésnek vagy a fagynak, a kulccsal zárható ajtónak köszönhetően pedig a rossz szándékú személyektől is megvédhetjük őket.

A télikertünk méretétől függően bármilyen használati tárgyunk tárolását teszi lehetővé. A téli időszakban otthont adhat a kerti szerszámainknak, fűnyíróknak, kerti bútorainknak, ezért nem kell félnünk attól, hogy az időjárás tönkreteszi őket. Amennyiben szeretjük a dísznövényeinket, viszont nem szeretnénk, vagy nem tudjuk őket otthonunkban tárolni, akkor itt elhelyezve biztonságban lesznek egészen addig, amíg kitavaszodik.

Fűthető és hűthető alumínium télikertet

Az alumínium télikert hőhídmentes kialakításának köszönhetően téli időszakban gazdaságosan fűthető, nyáron pedig ellátható légkondicionáló berendezéssel. A télikertünk fűtése nappalival egybenyitva már megoldott probléma, ennek fűtési költsége a megnövekedett légtér miatt növekszik minimálisan.

A téli napsütések alkalmával az üvegházhatás jelensége miatt a napfény a hőszigetelt üvegen áthaladva melegíti a helységet, ezáltal kellemesebb hőmérsékletet tesz lehetővé még a fűtés nélküli télikertek esetében is. Télikertünk hőhídmentes alumínium szerkezetből felépítve kiváló hőszigetelő képességre tesz szert, melyet két vagy háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel látunk el.

Természetes és mesterséges fény egy helyen

Az alumínium télikert, otthonunkhoz valamint a gazdasági épületekhez hasonlóan ellátható elektromos árammal. Az elektromos világításnak köszönhetően éjszaka is használhatjuk az alumínium télikertet, valamint különböző elektromos berendezéseket. Elhelyezhetjük itt a számítógépünket, laptopunkat, akár egy televíziót is. A télikertben akár vasalhatunk, vagy egyéb házimunkát is végezhetünk, miközben élvezzük a természetes fényt, friss levegőt valamint rálátunk a virágos kertre, vagy az udvaron játszó gyermekeinkre.

Télikert, mint elő tető

Otthonunk bejárati ajtaját általában elő tetővel védjük, ennek segítségével nyugodtan kereshetjük meg a kulcsunkat akár még rossz időjárás közben is, ezzel is megkönnyítve az otthonunkba való bejuttatást, vagy távozáskor a bejárati ajtó zárását. Mivel az alumínium télikert ellátja az elő tető feladatás is, ezért akár itt is levehetjük a cipőnket, minimálisra csökkentve a lakásba bejutó kosz és sár mennyiségét. A bejárati ajtó ellátható biztonsági zárral, ennek köszönhetően az itt elhelyezett cipőink, bútorainak vagy egyéb tárgyaink biztonságban lesznek.

Télikert árnyékolás és szellőztetés a jó közérzetért

Az alumínium télikertet is lehetséges árnyékolni. A télikertek tájolásuktól függően a nyáron hajlamosak túlmelegedni, az itt kialakult hőséget pedig az emberi szervezet csak korlátozott ideig képes elviselni. Ahhoz hogy tartósan, bármikor élvezhessük a télikertünk által biztosított luxust és kényelmet, célszerű árnyékoló eszközöket (reluxa, redőny) használni, valamint a télikertben található nyílászárók segítségével rendszeresen szellőztetni.

Friss levegő

A hatékony szellőztetéshez legalább két nyílászáró beépítése szükséges, ezek közül az egyik lehet akár a télikert udvar felől elhelyezett bejárati ajtaja is. Ezeknek köszönhetően a helységet könnyedén elláthatjuk friss levegővel, valamint megakadályozhatjuk a vízpára lecsapódást, ezáltal a penész kialakulását is.

Akár a télikertünk összes függőleges üvegfelületét elláthatjuk nyílászárókkal, ezáltal szabadabban variálhatjuk a télikertünk belső részét, megakadályozhatjuk, hogy az ablakok nyitásakor beleütközzenek valamelyik ott elhelyezett tárgyba. Tolóajtó és ablakok alkalmazásával még jobban ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló területet, kisebb télikertek esetében nagyon sok helyet takaríthatunk meg.

Télikert árnyékolása

Télikertünk túlmelegedését leghatékonyabban árnyékolók segítségével tudjuk megakadályozni. A függőleges üvegfelületeknél lehetőségünk van szalagfüggönyöket, rolókat, illetve a nyílászáróknál használt alumínium redőnyöket használni. A szalagfüggönyök és rolók belső árnyékoló eszközök, melyeknek segítségével olcsón és könnyedén csökkenthetjük a télikertünkbe bejutó fény mennyiségét, valamint a belső hőmérsékletet.

A redőnyök a télikert külső oldalán vannak elhelyezve, ezek még hatékonyabb árnyékoló eszközöknek számítanak, mert a napsugarakat azelőtt verik vissza, mielőtt az üvegfelület külső oldalát elérnék. Az alumínium redőnyök elláthatóak emelő motorral, melynek segítségével akár távirányítóval is tudjuk őket működtetni.

Védelem a rovarok ellen

Szellőztetés közben a friss levegővel együtt néha sajnos a számunkra zavaró rovarok és bogarak is bejuthatnak a kényelmes télikertünkbe. Rovarhálók használatával megakadályozhatjuk, hogy a legyek vagy szúnyogok tönkre tegyék a télikertben eltöltött időnket, vagy megzavarják az étkezést.

A modern szúnyoghálók színtelenek, csak pár méterről észrevehetőek, valamint nem zavarják a szabad kilátást sem. Üvegszálas anyaguknak köszönhetően jóval tartósabb a régi, színes műanyag rovarhálókhoz képest, színük pedig nem változik meg a napfény hatására.

Kialakításuk szerint két típusukat különböztetjük meg, a fix rovarhálót, valamint a mobilhálót. A fix rovarháló segítségével könnyedén, olcsón és hatékonyan tudjuk távol tartani a rovarokat az otthonunkból vagy a télikertünkből.

Ha valamilyen oknál fogva zavar a jelenlétük, akkor viszonylag egyszerűen le és felszerelhetőek. A mobil rovarhálók a redőnyökhöz hasonlóan feltekerhetőek, így nem zavarják a kilátást, valamint nem lesznek útban, ha valami miatt kihajolnánk az ablakon.

Alumínium tetőszerkezet készítés

A télikertek teteje polikarbonát lapokból vagy biztonsági üvegből készül, segítségükkel a természetes fényt a tetőn keresztül is bejuthat a helységbe. A biztonsági üvegtető választásakor mindenképpen érdemes árnyékoló ponyvát vagy redőnyt felszerelni, hogy megakadályozhassuk a helyiség túlmelegedését a nappali időszakban. A redőny vagy ponyva igény esetén visszahúzható, ennek köszönhetően akár a csillagos ég látványát is élvezhetjük az esti órákban.

Az üregkamrás polikarbonát tetők használata sokkal könnyebb tetőszerkezetet kialakítását teszi lehetővé, amely a fényt átengedi, viszont a napfény melegét távol tartja. Emiatt nem szükséges a tetőszerkezetre további árnyékolókat felszerelni.

Alumínium télikert építés

Az alumínium télikertek bármilyen esztétikai igénynek képesek megfelelni, modern és könnyű szerkezet előállítását teszik lehetővé. Az alumínium télikertek egy magasabb árfekvésbe tartoznak, ám cserébe szinte örök életűek és ellenállnak a legintenzívebb használatnak is.