Hőszigetelt télikert

Ahhoz, hogy egy télikert hőszigetelt télikert legyen és az év 365 napján át használhassunk, ugyanolyan körülményeket kell teremtenünk, mint a lakás egyéb pontjain. Vagyis a kellemes lakókörnyezet érdekében télen fűtenünk kell, nyáron pedig gondoskodnunk kell a megfelelő hűtésről.

Mivel a korszerű építkezés nagy gondot fordít az energiatakarékosságra, ezért nem kell sokat magyarázni, hogy fűteni csak akkor érdemes, ha megfelelően szigetelünk is, különben elvész az energia.

Így adódik, hogy az egész évben át használni kívánt lakóteret fűteni kell, a nyílászárókat illetve a falfelületeket pedig szigetelni. Vagyis a lakótérként használható hőszigetelt télikert abban különbözik az hőhidas, beépített teraszoktól, hogy szigetelve van.

Nem elég azonban csak hőszigetelt üvegben gondolkodnunk, gondoskodni kell valamennyi szerkezeti elem (oszlopok, falcsatlakozások, gerendák, nyílászárók) megfelelő hőszigeteléséről is.

Ez az oka annak, hogy a hőszigetelt télikert beruházási költsége, akár 30-40%-kal is magasabb, mint egy hőszigetelés nélküli, de megéri.

Mikor érdemes hőszigetelt télikertben gondolkodnia?

Mint említettük, a hőszigetelt télikertek pont azokat az előnyöket kínálják az év 365 napján át mint, a hőszigetelés nélküli társaik. Számos esetben érdemes azonban a hőszigelt télikert verzióját választani.

  • Mindenek előtt, akkor ha az év minden napján használni szeretné a hőszigetelt télikertet, teraszt;
  • Sok esetben a ház nappalija nem alkalmas családi összejövetelek vagy nagyobb baráti társaságok fogadására, így jól jönne néhány plusz négyzetméter, hogy télen is fogadhasson vendégeket;
  • Szüksége lenne még 15-20 m2-rel nagyobb élettérre a mindennapokban is, hogy az egész család kényelmesen elférhessen a nappaliban és ne zavarják egymást, ha különböző dolgokat szeretnének csinálni;
  • Jól jönne egy külön étkező, ahol a család minden évszakban együtt étkezhet;
  • Ha gyakran kell otthon dolgoznia, akkor azt szívesebben teszi egy világos, természetközeli környezetben, ahol télen a napsütést is élvezheti;
  • kerti medencét integrálhatja az épülethez, melyet így télen is kihasználhat. Adott esetben a beltéri medence falának kinyitásával és télikerttel való kibővítésével értékes wellness területet nyerhet;
  • Végül, de nem utolsó sorban helyet találhat kedvenc virágainak a téli hónapokban.

Tény, hogy egy hőszigetelt télikert megépítése nem kis beruházás. Összevetve a normál építési költségekkel, amivel 1 m2 lakóterületet tudunk megépíteni, bizony akár 2-3 szoros költséggel kell számolni.

Viszont számos olyan igényt elégíthetünk ki vele, ami a négy fal közé épített lakótérrel nem valósítható meg. Még akkor is igaz ez, ha ezen igények nagy része a luxus kategóriájába sorolható.