Terasz beépítés alumíniumból

A terasz beépítés alumíniumból a ház bővítésének egyik formája

A terasz beépítés alumíniumból tökéletes módja annak, hogy egész évben használható, energiatakarékos kerthelyiséget kapjunk. A terasz, balkon vagy lodzsa beépítése előtt érdemes megismerkedni ezen fogalmak jelentésével.

A terasz

Olyan létesítményeket nevezik így, melyek az épületnek a természettel való közvetlen kapcsolatát megteremtik. Ezek a létesítmények alapvetően családi- vagy társasházak földszinti szobáit a kerttel összekötő, többnyire fedett területek. Fontos szempont, hogy ha a terasz alapjának magassága nem éri el az 1 métert, akkor a terasz nem számít bele a ház beépített alapterületébe.

Erkély, balkon és lodzsa

A terasszal ellentétben az erkély az épületek emeletén található. A homlokzat síkjából kinyúló, korláttal vagy mellvéddel határolt födémszakasz. Jellemző rá, hogy a homlokzati síkból 1-2 méterre nyúlik ki és vastagsága minimum 10 centiméter kell hogy legyen. Korábban készültek erkélyek konzolos gerendaerősítéssel, de napjainkban a vasbeton alkalmazása ezt fölöslegessé teszi. A korai télikertek egyik formájának is tekinthetjük a homlokzatsík elé kiugró térbővítő fülkét, amely lényegében egy zárt erkély. Ezt a polgári építészetben a középkortól kezdve előszeretettel alkalmazták.

A 20. század építészetére jellemző a homlokzatsík visszaugratásával kialakított félig zárt erkélytípus, vagy más nevén loggia. Az ilyen erkélyek beépítésénél elegendő a homlokzat síkjában alumínium nyílászárók elhelyezése.

Miért kell terasz beépítés alumíniumból?

A közösségi tér létrehozása mellett a balkon és terasz állagmegóvására is alkalmas a szakszerű terasz beépítés alumíniumból, a télikertté alakítás. A teraszkonstrukciók jellemzője a hideg, fagyálló padlóburkolat, mely azonban az évszakok változásával óhatatlanul erodálódik. A megfelelő terasz beépítés alumíniumból mód kiválasztásával olyan teraszt vagy erkélyt kaphatunk, mely télen védett a hidegtől és a csapadéktól, ugyanakkor nyáron biztosítja a kapcsolatot otthonunk és a természet között.

Terasz beépítés alumíniumból nem csak családi házban

Emeletes házban lakók sem kell, hogy szomorkodjanak, hiszen számukra ott az erkély vagy a lodzsa beépítésének lehetősége. A legtöbb emeletes ház erkélye kihasználatlan, miközben a lakás beosztása és elrendezése elviselne egy plusz helyiséget. Ha megfelelő szakemberekkel és jó minőségű anyagokkal dolgozunk, akkor nem csak télikertet, de egy pihenőszobát vagy dolgozószobát is kialakíthatunk. A balkonok beépítésénél fontos szempont a megfelelő hang és hőszigetelés kiválasztása. Amennyiben a beépítést szakember végzi, a fal kibontásával akár lakószobánk, nappalink mérete is jelentős mértékben növelhető. A kivitelezésnél nagy gondot kell fordítani arra, hogy szakszerűen és jól legyen megoldva a csapadék, az esővíz elvezetése. A fal penészedésének és nedvesedésének megelőzése érdekében a nedvesség és a pára elvezetésére is gondot kell fordítani.

Hogyan végezzük a terasz beépítést alumínimból?

A terasz beépítés alumíniumból tervezésénél több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az időtállóság mellett tekintettel kell lenni anyagi lehetőségeinkre is.

Ha alumínium nyílászárókat alkalmazunk a terasz vagy erkély beépítésénél alumíniumból, a rendelkezésre álló hely adottságaitól függően választhatunk bukó-nyíló nyílászárókat, vagy elhúzható ajtókat is. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is a hely kihasználtságának szempontjából, az egyik esetben az ablakok és ajtók előtt kell elegendő térrel rendelkezni azok kinyitásához, míg az utóbbi esetben oldalirányban kell megfelelő térrel rendelkezni.

Kerti teraszok beépítésénél, fedésénél alkalmazhatunk polikarbonát lapokat is. Ezek a könnyű, de strapabíró műanyag elemek, melyek többféle színben is kaphatóak, rendelkeznek a szükséges UV sugárzás elleni védelemmel, ezért nem kell félnünk attól, hogy kifakulnak.

A hagyományos terasz beépítési mód az alumínium profilokból álló, hőszigetelt, dupla üvegfalú nyílászárók alkalmazása. Ennek a konstrukciónak az előnye a hatékony hő- és hangszigetelés. A gyártók a kívánt méretben készítik el ezeket a szerkezeteket, és szükség esetén több emelet magasan is beépítik az erkélyt vagy a lodzsát.

Terasz beépítés alumíniumból – Budapesten és országosan

Magyarország fővárosában a zöld terület megóvása külön kihívást jelent az építészek, városrendezők számára. A magunk módján mi, városlakók is kivehetjük részünket abból a feladatból, hogy Budapest a maga betonkolosszusival ne szakadjon el a természettől. Ha házunk, lakásunk rendelkezik megfelelő méretű terasszal, amely a téli hónapokban teljesen kihasználatlan, ésszerű megoldás befedésével és körbeépítésével plusz szobát kialakítani, amely alkalmas növények elhelyezésére és nevelésére mind a négy évszakban.

Ez a szándék sokakban munkál: Budapesten és vidéken is egyre több helyen találkozunk a terasz beépítés alumíniumból keletkezett télikerttel, amely az üvegházhatás jóvoltából a ház energiafelhasználást is kedvezően befolyásolja.

Terasz beépítés alumíniumból a nyári építkezések leggyakoribb témája. A terasz beépítéssel alumíniumból a házunkhoz nyerünk egy plusz helyiséget, egy új szobát, mely többféle funkciót is elláthat a gyerek játszószobájától kezdve a virágos szobáig. A lodzsa, erkély beépítésével a lakáson, a tervezési hiányosságokon és a helyhiányon javíthatunk. Fontos, hogy megismerkedjünk a terasz beépítés alumíniumból, lodzsa, balkon, üveg erkély szakszavakkal. Terasz beépítéssel alumíniumból a ház többlet értéket kap, az ingatlanpiacon ennek jelentősége lehet. A beüvegezett helyiség többféle funkciót elláthat. Az erkély-beüvegezés a lakáson sokat javít a téli kihasználtság terén. Budapest terasz beépítés alumíniumból. Növény, kert, zöld oázis a lakásban – erkély beüvegezése.