Alumínium függönyfal

Az alumínium függönyfal a közületek, irodaházak elsődleges nyílászárója.

Számos nagy márka van jelen a függönyfalak piacán, mint a WICONA, JANSEN, SCHÜCO, vagy épp a feltörekvő ALIPLAST.

Függönyfalak a piacvezető alumínium nyílászárók gyártójától

Ezek a sokszor monumentális méretű szerkezetek, bár alumínium vázra épülnek, és 80%-ban üvegből vannak mégis az ég felé törő hatalmas épületek üveg burkát képezik. Az építészet jövőjét első sorban az energetikai szempontok határozzák meg. Az energiatakarékos épületrendszerek részét képező nyílászáróknak is folyamatosan magasabb követelményeknek kell megfelelni.

Nincs ez másként az alumínium függönyfalak esetében sem, ahol sokszor több száz négyzetméteres strukturális üvegfelületnek és annak alumínium vázszerkezetének kell ezt a feladatot ellátnia.

Az alumínium függönyfal rendszerekkel ledőlnek a határok az elképzelés és megvalósítás között akkor is, ha energetikai, automatizálási vagy fokozott biztonságtechnikai rendszereket is előírnak egyedi formális kialakítás mellett.

A moduláris alumínium függönyfal rendszerekkel speciális igényeket is kielégítő üvegtetők és függönyfalak érhetőek el, ezzel ideálisak szabadidőközpontok, szállodák vagy bevásárló központok esetében.

A alumínium függönyfalak és alumínium nyílászárókkal szemben támasztott elsődleges követelmények

1. Energia megtakarítás a függönyfallal

Az alumínium függönyfal tervezésénél az elsődleges és jövőbe mutató irányelv az energia megtakarítás. A hatékony műszaki megoldások és a több évtizedes tapasztalat segítségével az irodaházak mára nem csak esztétikus látványt mutatnak, de jelentősen hozzájárulnak az egyre dráguló energiaforrások megtakarításában. A függönyfal esetében már nem csak a hőmegtakarításnak van szerepe. Jelentős szerephez jutnak a nagy egybefüggő üvegfelületek alkalmazása, amik segítik a természetes fénybejutást ezzel csökkentve a világítási költségeket is.

2. Fokozott biztonságtechnikai megoldások alumínium nyílászárók segítségével

A fokozott hőmegtakarítási technológia mellett, az alumínium nyílászáróknak speciális biztonságtechnikai szerepkör is jut.

Legyen szó nagy magasságban lévő fokozott szélnyomás elleni védelemről, nagy igénybevételnek kitett irodaházi főbejárati ajtókról, vagy speciális fokozott biztonsági rendszerrel ( pl. be lépetető rendszerek ) ellátott épületekről.

3. Egyedi formatervezésű épületek függönyfal segítségével

Az alumínium függönyfal rendszerek segítségével lehetőség nyílik olyan egyedi építészeti formák megvalósítására is amit más nyílászárók által nem lehetne elérni. A hőszigetelt függönyfal rendszerek teret adnak a kreativitásnak, az egyedi homlokzat képzésnek. Az alumínium portál nyitható elemei szinte láthatatlan módon integrálódnak az alumínium vázszerkezetbe, ezzel biztosítva a függönyfal egységes homlokzati megjelenését.

4. Hanggátlás

Az alumínium függönyfalak esetében, a hanggátlás mértéke normál körülmények között azonos a műanyag nyílászáróknál előírt alap követelménnyel. Ez átlagosan 32-36dB érték. Ettől magasabb osztály a fokozott hanggátlás ahol már speciális üvegezések révén érhető el nyílászárók megfelelő zajcsillapítása itt ez az érték 42-43dB. Egyedi esetekben, ennél magasabb zajcsillapítás 50-55dB tartományban már a függönyfal falcsatlakozásába különböző sűrűségű anyagokat tesznek, de ebben az esetben a beltéri válaszfalaknak is speciális anyagfelhasználást kell előírni.