Télikert polikarbonát és üveg tetővel

2021.02.11.

Megosztás:

Az alumínium télikert polikarbonát és üveg tetővel is választható. Télikertek, teraszfedések, előtetők közkedvelt alapanyaga a polikarbonát.

Az ügyfelek fő igénye, mikor teraszfedést szeretnének, hogy a terasz védett legyen az eső ellen. Szempont azonban, hogy a fényt ne zárja ki a fedés. Sok szakember ajánl ehhez víztiszta polikarbonátokat. Erről viszont azt érdemes tudni, ha nem a ház északi részén van a terasz, akkor hiába nyitott a teraszfedés oldala, elviselhetetlen meleg keletkezhet a tető alatt a klasszikus üvegházhatás miatt.

Ez ellen speciális, hőszigetelő és infra sugárzást át nem eresztő polikarbonát alkalmazásával lehet védekezni.

A télikert polikarbonát legfontosabb jellemzői

A polikarbonát hőszigetelési értéket a vastagsága és a kamrák száma adja meg. Több vastagsági fokozatot megkülönböztetünk.

2-6 mm-es polikarbonát

A 2-4-6 mm-es polikarbonát lapok tömör kialakításúak, ezek kültéri használatra nem alkalmasak. Hőszigetelésük gyakorlatilag nincs, és könnyen sérülnek. Kovácsoltvas szerkezetekhez és medencefedésekre megfelelő lehet.

10-14 mm-es polikarbonát

A 10-12-14 mm-es kivitelek már légkamrás kialakításúak, tehát több légkamra van bennük. Van, aki még mindig ezeket teszi fel előtető szerkezetekre, rövidtávú megoldásnak.

16+ mm-es polikarbonát

16 mm-től már van hőszigetelése a polikarbonátnak. Ám számottevő hőszigetelést a 25 mm-es, 6-7-8 légkamrával készülő polikarbonát lemezek nyújtanak.

Milyen télikert polikarbonát fedését válasszam?

Magyarországon az egyik legelterjedtebb a víztiszta polikarbonát. Ez a polikarbonát a fényt átengedi, de átlátni rajta nem lehet. A cégünk által használt polikarbonát lemezek azonban uv álló tulajdonságúak.

A polikarbonát hőátbocsátási tényezője pontosan mérhető. Nyáron a hővédelem azért lényeges, hogy ne melegedjen a terasz. Télen a jó hőszigetelés pedig a terasz kellemes hőmérsékletét biztosítja.

Minél vastagabb a polikarbonát, általában annál jobb (kisebb) a hő átbocsátási tényezője. A 40 mm vastagságú, 8 légkamrás víztiszta polikarbonát U értéke 1.0. Ez elég jónak számít, még a kétrétegű üvegnél is picit jobban szigetel. Még ide lehet sorolni a 32 mm vastagságút is, mert majdnem holtversenyben vannak, ez 1,2-es U-val fut, ez is 8 légkamrás.

A fontos mérőszám a továbbiakban az, hogy mennyi fényt vesztünk el. Hány százalék fényt enged át, hány százalék fényt vesz le. Az is számít, hogy hány % UV sugárzást ver vissza, de ez általában maximális.

Télikert polikarbonát és üveg tetővel

A polikarbonát mellett üvegfedés alkalmazásával a terasz mögötti helyiségtől sem vesszük el a fényt, nappalija továbbra is világos marad, a természetes fény ezután is bejut az épületbe. A teraszfedés alumínium szerkezetét karcsú alumínium profilokból építjük, mely elegáns, igényes megjelenést biztosít. Teljes mértékben korróziómentes, ezért évtizedek múlva is újszerű állapotban marad, semmilyen karbantartást nem igényel.

Üvegfedésű alumínium szerkezetből hosszú élettartamú, tökéletes vízzárású előtetők és teraszfedések építhetők. Az üvegszerkezet ragasztott biztonsági üvegezés, mely esetleges törés esetén sem esik le, az üvegtábla egyben marad. Leggyakrabban 3+3 vagy 4+4-es ragasztott biztonsági üvegezést használunk, Argon gázzal töltött üvegezést, hogy a megfelelő hőszigetelés megmaradjon, ne szökjön el a kellemes meleg a télikertből.

A minőségi anyagok és a télikert építésben szerzett szakértelem biztosíték arra, hogy az alumínium télikert üvegtetővel is kifogástalan minőségben készül el.

Az alumínium profilok porszórt (szinterezett) felületkezelésűek, RAL színskála alapján bármilyen színben választható.

Tovább emelhetjük teraszfedésünk konfortját – a nyári meleg napsütéses időszakban – a tetőszerkezetre szerelt, télikert árnyékoló berendezés használatával.

További cikkeink

Blog

R.I.P. Győri Ferenc

Fájó szívvel búcsúzunk kollégánktól, barátunktól Győri Ferenctől, akivel 23 évig dolgoztunk együtt, egy nagyon értékes szakembert veszítettünk el személyében. Isten nyugosztaljon, legyen könnyű Neked a