Mi az a függönyfal?

2021.02.11.

Megosztás:

Mi az a függönyfal?

Mi az a függönyfal? A függönyfal elsősorban a vázas – esetleg öntöttfalas, vagy más szerkezetű – épületek teherhordó szerkezete elé helyezett és azt kívülről takaró, összefüggő, nagy felületként előregyártott elemekből készített könnyű külső térelhatároló fal. A fém tartószerkezetű függönyfal reprezentatív megjelenésű, üvegház jellegű homlokzati falszerkezet. Kis önsúly és magas előregyártottsági színvonal jellemzi.

A hagyományos tömör falszerkezetekhez képest a függönyfalnál a fal funkciója jelentős mértékben differenciálódott napvédő, burkoló, hőszigetelő, páraszabályozó, tűzvédelmi, merevítő és tartó feladatokra.

A függönyfal jellemző igénybevétele a önsúly és szélnyomás-szélszívás. A szélerők szerepe itt lényegesen nagyobb, mint a nehéz falszerkezeteknél.

Mi az a függönyfal? A függönyfalak olyan épületszerkezetek, ahol a homlokzatképzés anyaga nem vakolat, tégla, kő, vagy beton, hanem egy szerelt szerkezet. Külsejét tekintve többnyire alumínium függönyfal váz, melybe átlátszó, vagy át nem látható üveg elemeket, esetleg más anyagú betéteket építünk be.

Függönyfalak tulajdonságai

A statikai funkciót is betöltő függönyfalakat alumínium profilból készítjük. A függönyfalak rögzítése a tartószerkezethez pontosan, több irányban állítható szerelvényekkel történik. Ezekkel ugyanis lehetővé válik a cm pontossággal kivitelezett vasbeton tartószerkezet és a mm pontosságú függönyfal-gyártmány közötti méreteltérések kiküszöbölése.

A következő típusaival találkozhatunk:

  • a paneles függönyfal, amely keret nélküli szendvics­elemekből áll;
  • a bordavázas (statikailag oszlop-gerendás) szerkezet, amely általánosan használt és elterjedt;
  • a takart bordás függönyfal, amelynél a külső üveg­tábla a bordaváz előtt helyezkedik el és szilikon anyag­gal van a keretre felragasztva úgy, hogy az kívülről nem látható (3.38. ábra);
  • a keretes függönyfal, amelynél a bordákat gyárilag emeletmagas keretté építik össze, és beüvegezve, kész­re gyártva emelik be a helyére;
  • a keret nélküli, esetenként pontrögzítésű üvegfalak.

Mi ezek közül a hőszitgetelési és statikai szempontok figyelembe vételével a bordavázas és a takart bordás alumínium függönyfalakat gyártjuk és szereljük.

A függőleges bordák két- vagy háromtámaszú szerkeze­tek, melyek csuklós és görgős rögzítésekkel kapcsolódnak a födémekhez. A pontmegfogások is biztosítják a hőtágulás során keletkező elmozdulások létrejöttét a szerkezet káro­sodása nélkül.

A függönyfalak esetén a biztonsági, biztonságérzeti, bútorozhatósági, tűzvédelmi okokból mellvédfalakat kell kialakítani.

A mellvédek változatai:

  • üveg vagy fém külső burkolatú, hőszigetelt elem, pára­záró belső felülettel és az üveggel megegyező beépítés­sel (ún. meleg mellvéd);
  • hőszigetelt elem szellőző légréssel szerelt üvegburko­lattal (ún. hideg mellvéd);
  • vasbeton mellvéd, előtte szerelt függönyfal mellvédje befoglalja a hőszigetelést, vagy csak üvegburkolat, és a hőszigetelés a vasbeton szerkezetre épül rá.

A mellvéd és a födém közötti – a bordák méretéből adó­dó – hézag kitöltése a terek tűzvédelmi, hangterjedési stb. elválasztása szempontjából különösen fontos.

További cikkeink

Blog

R.I.P. Győri Ferenc

Fájó szívvel búcsúzunk kollégánktól, barátunktól Győri Ferenctől, akivel 23 évig dolgoztunk együtt, egy nagyon értékes szakembert veszítettünk el személyében. Isten nyugosztaljon, legyen könnyű Neked a